TOURIST & HOSPITALITY BUSINESS TECHNICIAN – IEK

“Tourist & Hospitality Business Technician” graduates are fully qualified in hosting and foodservice. They can handle a wide range of tasks such as:
•    Customer reception at the hotel and processing reception-related tasks
•    Tasks on hotel floors and rooms
•    Stock and material supply and management
•    Food and beverage sale and service at the hotel restaurant
•    Cocktails and beverages preparation and service at the bar

Professional choices

Graduates can work at:
•    Hotels
•    Resorts
•    Cruise ships
•    Camping
•    Summer camps
•    Spa centers
•    Tourist companies

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ

Ο τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας βασιζόμενος σε εντολές εργασίας και λαμβάνοντας υπόψη τους ισχύοντες κανόνες, ιδιαίτερα της φιλοξενίας, της αποδοτικότητας, της υγιεινής και της πρόληψης ατυχημάτων, εκτελεί μόνος του ή και σε συνεργασία με άλλον τις ακόλουθες εργασίες:

I

ΙΕΚ

Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

 Στο τμήμα υποδοχής:

  • Υποδέχεται, συμβουλεύει τους πελάτες και φροντίζει για τις διατυπώσεις της αναχώρησής τους.

  • Πραγματοποιεί τις κρατήσεις και τις ακυρώσεις και προγραμματίζει τις κρατήσεις των δωματίων.

  • Οργανώνει τη μεταφορά των αποσκευών των πελατών.

  • Κρατάει τα κλειδιά.

  • Εκτελεί υπηρεσίες σχετικές με το τηλεφωνικό κέντρο και διαβιβάζει στους πελάτες την αλληλογραφία ή τα  μηνύματα.

  • Καταγράφει τις παραγγελίες για ξύπνημα καθώς και τα αντικείμενα που έχουν ξεχάσει οι πελάτες.

  • Φροντίζει για τη φύλαξη τιμαλφών και χρημάτων πελατών.

  • Συμπληρώνει και ελέγχει τα απαιτούμενα έντυπα του ξενοδοχείου.

  • Καταρτίζει τους λογαριασμούς των πελατών

  • Δέχεται και αντιμετωπίζει τα παράπονα των πελατών ή τα διαβιβάζει στις αρμόδιες υπηρεσίες.

  • Συνδιαλέγεται με τους εκπροσώπους των ταξιδιωτικών γραφείων και εξυπηρετεί τους πελάτες στην  εξαργύρωση συναλλάγματος, επιταγών, πιστωτικών καρτών κλπ.

  • Προετοιμάζει και διεκπεραιώνει την αλληλογραφία του τμήματος υποδοχής.

  • Συντάσσει στατιστικές και εκθέσεις – αναφορές.

  • Συνεργάζεται στη διαχείριση του ταμείου του ξενοδοχείου.

  • Συνεργάζεται στον υπολογισμό των τιμών δωματίων.

  • Συνεργάζεται στις διαφημιστικές δραστηριότητες.

  • Παρέχει πληροφορίες στους πελάτες για θεάματα, μεταφορικά μέσα, αγορές, τουρισμό, κλπ.

II 

ΙΕΚ

Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

Στους ορόφους και τα δωμάτια:

  • Συνεργάζεται στην αγορά και επιλογή λινών, ειδών καθαρισμού και περιποίησης.

  • Συνεργάζεται στον έλεγχο των λινών.

  • Προετοιμάζει την εκτέλεση των εργασιών.

  • Επιβλέπει τον καθαρισμό των δωματίων και συμμετέχει σ’ αυτόν κατά περίπτωση.

  • Επιβλέπει την προετοιμασία των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων του ξενοδοχείου.

  • Ελέγχει τα δωμάτια, την κατάληψή τους και τους κοινόχρηστους χώρους και αίθουσες.

  • Συντάσσει στατιστικές και εκθέσεις – αναφορές για το τμήμα.

  • Συμμετέχει στην επιλογή των συνεργατών του.

III

ΙΕΚ

Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

Στην αποθήκη υλικού:

  • Συνεργάζεται στον προσδιορισμό των αναγκών σε προμήθειες σύμφωνα με τα αιτήματα των διαφόρων  τμημάτων της επιχείρησης.

  • Συνεργάζεται στην επιλογή των διαφόρων προμηθευτών.

  • Συνεργάζεται στην ενημέρωση καταλόγου προμηθευτών και αποθέματος.

  • Συνεργάζεται στην αξιολόγηση των προσφορών στις παραγγελίες και ελέγχει τις ημερομηνίες παραλαβής.

  • Περιλαμβάνει τις προμήθειες που παρήγγειλε και ελέγχει τις ημερομηνίες λήξης, τις ποσότητες, την  ποιότητα και τους λογαριασμούς.

  • Εναποθηκεύει και διανέμει τις προμήθειες.

  • Επιβλέπει και ελέγχει τα αποθέματα εμπορευμάτων και υλικού.

IV

ΙΕΚ

Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

Στην αίθουσα εστιατορίου:

  • Προετοιμάζει και διακοσμεί τις αίθουσες εστιατορίου και τα τραπέζια.

  • Υποδέχεται και αποχαιρετά τους πελάτες, τους οδηγεί στη θέση τους και τους συμβουλεύει σχετικά με τα  γεύματα και τα ποτά.

  • Σερβίρει τα γεύματα και τα ποτά και καθαρίζει τα τραπέζια.

  • Παρέχει συμβουλές στους πελάτες σχετικά με την επιλογή των ποτών, ανάλογα με το γεύμα.

  • Εκτελεί ορισμένες εργασίες στο τραπέζι των πελατών (φλαμπέ, τεμαχισμός κλπ).

  • Συμμετέχει στην κατάρτιση του καταλόγου φαγητών και ποτών.

  • Χειρίζεται και σερβίρει ποτά.

  • Συνεργάζεται στην προπαρασκευή και διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων, δεξιώσεων, γευμάτων κλπ.

  • Δέχεται παραγγελίες.

  • Συμμετέχει στις εργασίες της κάβας: παραλαβή, έλεγχος των προμηθειών, έλεγχος της εμφιάλωσης, της  επιπωμάτωσης, επικόλλησης των ετικετών των κρασιών, τακτοποίηση και ταξινόμηση των φιαλών,  επίβλεψη των κρασιών.

  • Προετοιμάζει την κάβα της ημέρας.

  • Φροντίζει για την καλή κατάσταση των σκευών (ποτήρια, πιατικά, μαχαιροπίρουνα κλπ).

  • Εναποθηκεύει και ελέγχει τα προϊόντα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση των

  • πελατών στην αίθουσα του εστιατορίου.

  • Δέχεται και αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες των πελατών ή τις διαβιβάζει στις αρμόδιες υπηρεσίες.

v

ΙΕΚ

Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας

Στο χώρο του Μπαρ:

  • Συνεργάζεται στην τακτοποίηση του μπαρ και φροντίζει για τη συντήρησή του.

  • Χρησιμοποιεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο τις συσκευές του μπαρ.

  • Παρασκευάζει ζεστά και κρύα ποτά, αλκοολούχα και μη.

  • Υποδέχεται και αποχαιρετά τους πελάτες, τους οδηγεί στη θέση τους και τους συμβουλεύει.

  • Παρασκευάζει διάφορους τύπους κοκτέιλ και αναμειγνύει διάφορα ποτά.

  • Δέχεται παραγγελίες για ποτά, τα διανέμει και τα σερβίρει με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

  • Προετοιμάζει και σερβίρει μια σειρά από ελαφριά εδέσματα.

  • Κάνει εισπράξεις, εκτελεί λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα, επιταγές, πιστωτικές κάρτες και συνεργάζεται στη  διαχείριση του ταμείου.

  • Συνεργάζεται στην αγορά, παραλαβή και εναποθήκευση των προμηθειών.

  • Επιβλέπει και ελέγχει τα αποθέματα.

  • Συνεργάζεται στην κατάρτιση του καταλόγου ποτών.

  • Δέχεται και αντιμετωπίζει τις διαμαρτυρίες των πελατών ή τις διαβιβάζει στις αρμόδιες υπηρεσίες.

SUBJECTS

  • Principles of Finance

  • Tourism

  • Hotel organization and operation

  • Kitchen organization and operation

  • Business administration

  • English

  • German

  • Marketing

  • Practice

  • Restaurant organization and operation

  • Hygiene and safety

  • Bar

  • Oenology

  • Nutrition & Menu 

  • Hotel applications

  • Hotel business accountancy

  • Practice

RECOGNIZED STATE DIPLOMA

Graduates are certified by the National Organization for the Certification and Vocational Guidance (E.O.P.P.E.P.), an official body of the Ministry of Education.
IEK ENOSI offers a recognized state diploma, the key to graduates successful integration into labor market both in Greece and abroad. All graduates are able to obtain top positions both in private and public sector, ensuring their professional course.

.

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Προετοιμασία για εξετάσεις πιστοποίησης

Το κλειδί της επιτυχίας για ένα ισχυρό κρατικό δίπλωμα είναι οι εξετάσεις πιστοποίησης μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών.

Η «Εκπαιδευτική Ένωση» δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές της  να παρακολουθήσουν δωρεάν το πρόγραμμα προετοιμασίας των εξετάσεων για να είμαστε βέβαιοι ότι θα επιτύχουν στις εξετάσεις.

Υποτροφίες

Ο Όμιλός μας παρέχει στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους  υποτροφίες με βάση κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια, με στόχο να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να ακολουθήσουν τις σπουδές που επιθυμούν.

Η χρηματοδότηση αφορά το πρώτο ή και το δεύτερο έτος σπουδών των ειδικοτήτων ΙΕΚ, ενώ οι πόροι προέρχονται από ίδια κεφάλαια  του Ινστιτούτου Τέχνης & Πολιτισμού P. Botsiou Institute, του «Ελληνικού Κέντρου Ερευνών Ήχου Μουσικής & Λόγου», του «Κέντρου Έρευνας Ανθρώπινων Συμπεριφορών» και του «Ελληνικού Κέντρου Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής και Περίθαλψης “Κωστής Μπάλλας”».

Πρακτική Άσκηση σε Πραγματικές Συνθήκες Εργασίας

Η «Εκπαιδευτική Ένωση» προσφέρει πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και ρεαλιστικά μοντέλα. Η εξάσκηση των σπουδαστών γίνεται πάνω σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, με έμπειρους επόπτες. Η εμπειρία αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς αναφέρεται στο βιογραφικό σημείωμα του αποφοίτου και σηματοδοτεί την έναρξη της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας.

Please reload

Σεμινάρια

Η «Εκπαιδευτική Ένωση», πέρα από την άριστη διεξαγωγή των μαθημάτων, εξασφαλίζει στους σπουδαστές της μία σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων από επαγγελματίες κάθε κλάδου, που τους βοηθούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να μάθουν σε άμεσο πρακτικό επίπεδο την επιστήμη που επέλεξαν να σπουδάσουν. Στην αρχή κάθε μήνα ανακοινώνεται το πρόγραμμα των σεμιναρίων ειδίκευσης ανά τομέα σπουδών.  

Εκπαιδευτικές Επισκέψεις

Τα  μαθήματα  δεν περιορίζονται στις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά «μεταφέρονται» σε επαγγελματικούς χώρους. Προγραμματίζουμε συχνές εκπαιδευτικές επισκέψεις σε επαγγελματικούς χώρους, με σκοπό την επαφή των σπουδαστών με πραγματικές συνθήκες εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται αφενός η γνωριμία με το μελλοντικό περιβάλλον εργασίας και αφετέρου η συλλογή εμπειριών αλλά και γνώσεων από τους επαγγελματίες του χώρου.

Συνέδρια και Ημερίδες

Στην Ένωση παρέχουμε στους σπουδαστές μας την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, δίνοντας τους την δυνατότητα να συμμετέχουν σε συνέδρια και ημερίδες που διοργανώνουν οι συνεργαζόμενες εταιρείες, αλλά και η σχολή. 

Please reload

.

ΤΟΜΕΑΣ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων
Ι.ΙΕΚ
Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
Ι.ΙΕΚ
Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας στον Τομέα του Τουρισμού
Ι.ΙΕΚ
Υπάλληλος ξενοδοχείου και υποδοχής κρατήσεων (Receptionist)
Κε.Δι.Βι.Μ1
Σύγχρονες αρχές προβολής προϊόντων και marketing
Κε.Δι.Βι.Μ1
Οργάνωση, διοίκηση, διαφήμιση και προβολή τουριστικών μονάδων
Κε.Δι.Βι.Μ1
Τυποποίηση, προώθηση και διαφήμιση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων
Κε.Δι.Βι.Μ1
Show More
  • Grey Pinterest Icon

6 Ypatias Str, 105 56 Athens, Greece | Tel: (+30) 210 3235200, 210 3242497

Το Ι.ΙΕΚ "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ" είναι αναγνωρισμένο από Γ.Γ.Δ.Β.Μ. / Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., Αρ. Αδείας ΙΕΚ 156127/Κ1/20-9-17, ΦΕΚ 3360/Β'/22-9-17